3 opruimtips en waarom die niet werken


‘Kristel, wat is nu DE ultieme opruimtip?’
Veel mensen denken dat ik door tips te geven hun opruimprobleem kan oplossen.
Als dat kon dan zouden we toch met gemak tips zoals:
- drink meer water
- eet gezonder
- beweeg meer
moeiteloos toepassen en al joggend met drinkbus en al de kinderen naar school brengen om daarna een gezond slaatje te preparen voor de lunch, toch?

Wat ik wil zeggen is dat er meer nodig is dan een handleiding en een hoop tips om je rommel onder controle te krijgen. Anders was opruimen al gelukt na het lezen van dat Marie Kondo boek, toch? (Ik heb helemaal niets tegen Marie, maar van mij hoef je geen ‘dank u’ te zeggen tegen spullen die je deur uitgooit)


Zoals je in mijn e-book kan lezen, ligt de basis van opruimen bij het beseffen en onder controle houden van hoe spullen je huis binnenkomen. Pas dan kan er met extra tips echt resultaat geboekt worden. De tips die ik mijn klanten geef zijn altijd persoonlijk en aangepast aan hun opruimbehoefte. Die tips werken voor hen, omdat ik 'live' hun frustratieplekken heb kunnen bekijken en aanpakken.

Ik verzamelde 3 opruimtips die vast niet voor jou werken en ik denk dat ik weet waarom:

Stel niet uit

Zodra je een taak uitstelt, lijkt ze vanzelf groter dan ze is. Doe kleine taakjes daarom meteen en wacht niet tot het einde van de dag of week. Leg die sleutels dus meteen op hun plek, zet je lege koffiekop in de vaatwasser en gooi die sokken in de was. Je zal verbaasd zijn hoe snel deze gewoonte een routine worden. Uiteindelijk zal je het op automatische piloot doen! Probeer het eens uit: elke taak die minder dan 5 minuten in beslag neemt doe je vanaf nu meteen, deal?

Ja maar bij mij lukt dat niet omdat:
Ik moet me ’s morgens al zo haasten dat ik die koffietas straks wel in de vaatwasser zet, mijn sleutels ben ik altijd kwijt, die hebben trouwens niet eens een plek en mijn sokken liggen naast het bed, allez eentje toch…

Doe elke avond een ‘rondje’ door het huis

Leg verdwaalde spullen op hun plek, hang alle jassen aan de kapstok, leg gelezen tijdschriften of kranten bij het oud papier… Dit hoeft niet langer dan 10 minuten te duren.
Betrek hierbij gerust je partner en/of kinderen. Je kan er zelfs een wedstrijdje van maken: wie ruimt het snelste op? Als iedereen ervoor zorgt dat alle spullen snel hun plekje weer vinden, toont je huis meteen een pak opgeruimder. Bang om het rondje te vergeten? Zet op voorhand je wekker!

Ja maar bij mij lukt dat niet omdat: Euh, het begint al bij de jassen! De kapstok hangt propvol. Die tijdschriften moet ik eigenlijk nog lezen en daar stond een artikel in dat ik kei interessant vind dus dat mag niet weg. En alle spullen die we in die tien minuten verzamelen belanden op een hoop, waar moeten we daar überhaupt mee naartoe?

Gebruik ‘dode’ momenten

Wat doe jij terwijl de aardappelen staan te koken? Mijn man heeft zo de gewoonte om ernaar te staan kijken. Misschien heeft het iets te maken met mannen die graag naar het vuur staren?
Zelf vind ik die momenten heel nuttig om even met een nat doekje door de besteklade te gaan, dat botte mes en die ene vork die er niet bij hoort, eruit te gooien of om snel de vuile vingers van de keukenkastjes te vegen.

Ja maar bij mij lukt dat niet omdat: dat botte mes en die vork breng ik dan naar de garage om later naar het containerpark te brengen. Daar zie ik dat de vuilzak vol is dus ik bind die snel toe en zet hem ineens buiten. Oh, de droogkast heeft gedaan dus ik zal snel de was opvouwen en…. daarna moet ik mijn vuur kuisen want ondertussen zijn die patatten overgekookt!

Je ziet het, je komt heel wat moeilijkheden tegen bij het opruimen, ook al zijn die tips op zich heel nuttig.
Net als de tip om meer water te drinken.
Niks werkt zo goed dan iemand te hebben die je eraan doet denken meer water te drinken, die je begeleidt met start to run en die je eenvoudige en gezonde recepten bezorgt om zo je streefgewicht te bereiken. Pas dan kun je die tips ook gaan toepassen en zullen ze ook echt werken.
En veel van die opruimtips werken dus ook niet, omdat ze niet op jouw maat zijn.
Soms heb je iemand nodig om het vol te houden, maar ook om alles op jouw persoonlijke situatie te helpen toepassen.

Wil je hierover graag eens babbelen tijdens een kennismaking of mij je frustratieplakken tonen? Dat kan.

Neem vrijblijvend contact met me op en we bekijken samen of ik jou kan helpen.
Kristel